banner


home

Multi oameni nu stiu ca sufera de astm, in special daca simptomele lor nu sunt severe.
Simptomele astmului sunt insa serioase si pot fi fatale. Cele mai frecvente simptome astmatice sunt:
  • Tusea, in special noaptea, la efort sau dupa un episod de ras intens
  • Senzatia de sufocare (dispnee)
  • Senzatia de strangere a pieptului
  • Wheezing – suierat in plamani
Se poate inatampla ca tusea care nu mai trece sa fie singurul simptom al astmului.
Simptomele astmului apar cu precadere noaptea sau dimineata devreme, la trezire, dar pot aparea oricand. Ele se agraveaza atunci cand veniti in contact cu un factor declansator.
Astmul este o boala psihologica?

Astmul nu este o boala psihologica sau emotionala, desi, cateodata, o emotie puternica, spre exemplu, plansul, rasul, tipatul sau respiratia accelerata, pot contribui la declansarea unei crize de astm, prin contractarea brusca a conductelor aeriene. Panica poate sa fie un factor care impeidica relaxarea si aplicarea procedurii cunoscute, ceea ce este esential in timpul unei crize de astm.

In plus, o boala cronica, asa cum este si astmul, poate produce un stres emotional. Depresia se poate instala in special la persoanele care cred ca viata lor va fi modificata dramatic de astm si ca nu vor mai putea sa faca lucrurile cu care erau obisnuiti. Prin absenteismul de la locul de munca sau de la scoala, astmul are importante consecinte negative asupra modului de viata, asupra educatiei si a starii de bine, in general.

Astmul imi poate ameninta viata?

In cazurile severe sau necontrolate, astmul poate fi o boala care ameninta viata. Rata deceselor a crescut semnificativ din anii ’70 pana in prezent. Decesele apar ma frecvent la adulti.

Daca exista o cauza clar demonstrata pentru aceste crize fatale, care duc la decese, aceasta este lipsa administrarii medicatiei anti-astmatice.

Prin parteneriatul cu medicul pneumolog, care va va pune la dispozitie un plan scris de actiune, cunoscand bine factorii declansatori si semnalele precoce ale unei crize, prin monitorizarea atenta a starii dumneavoastra, puteti insa reduce frecventa si severitatea crizelor de astm.

Un site al
SOCIETATII ROMANE DE PNEUMOLOGIE
www.srp.ro