banner


home

Medicaţiile administrate prin inhalare sunt preferate pentru că acestea administrează medicamentul direct in căile respiratorii unde este nevoie de ele, cu efecte terapeutice puternice, cu mai puţine efecte secundare sistemice.

Medicaţiile administrate prin inhalare destinate astmului bronşic sunt disponibile sub formă de:

  • Inhalatoare presurizate cu o doză măsurată (pMDI-uri)
  • MDI-uri acţionate de respiraţie
  • Inhalatoare cu pudră uscată (DPI-uri)
  • Nebulizatoare
  • Dispozitivele „spacer” (sau camere de expansiune cu valvă) duc la folosirea mai uşoară a inhalatoarelor şi reduc absorbţia sistemică şi efectele secundare ale glucocorticosteroizilor inhalaţi

Cum să utilizezi corect un pMDI (aerosol presurizat „spray”)?

  1. Se indepărtează capacul piesei bucale. Se controlează inhaler-ul şi piesa bucală in interior şi exterior pentru a depista prezenţa unor eventuale obiecte libere in aceste spaţii. Se agită energic flaconul.
  2. Se ţine flaconul in poziţie verticală.
  3. Se expiră cat mai mult, dar fără a forţa.
  4. Se plasează piesa bucală intre dinţi şi se strang buzele in jurul ei.
  5. Imediat după ce pacientul incepe să inspire pe gură, se apasă pe capacul superior al flaconului pentru a elibera doza in timp ce inspiră calm şi profund.
  6. Pacientul işi ţine respiraţia, scoate flaconul din cavitatea bucală. Pacientul trebuie să continue să işi ţină respiraţia atat timp cat poate, fără a forţa.

Pentru a administra un al doilea puf se păstrează flaconul in poziţie verticală şi se aşteaptă aproximativ o jumătate de minut inainte de a repeta etapele de la 3 la 7. După utilizare ataşaţi intotdeauna capacul piesei bucale, prin apăsare fermă, pană cand se aude un mic zgomot.

Cum să utilizezi corect dispozitivul Turbuhaler?

  1. Desfaceţi şi inlăturaţi sigiliul de potecţie. Ţineţi dispozitivul in poziţie verticală.
  2. Rotiţi manerul cat este posibil intr-o direcţie şi apoi in sens invers. In timpul acestei manevre veţi auzi un clic.
  3. Expiraţi. Nu expiraţi prin piesa bucală.
  4. Introduceţi piesa bucală intre dinţi, strangeţi buzele şi inspiraţi adanc şi cu putere prin piesa bucală.
  5. Scoateţi dispozitivul din gură inainte de a expira. Puneţi la loc capacul prin inşurubare stransă.
  6. Cand culoarea din fereastra de numarare a dozelor isi schimba culoare si devine rosie, inseamna ca trebuie sa va reinnoiti prescriptia, pentru ca ati terminat dozele din acest inhalator.

Cum sa utilizezi corect dispozitivul Diskus?

    1. Ţineţi carcasa intr‑o mană şi apăsaţi cu degetul mare al celeilalte maini pe locul special pentru deget. Rotiţi piesa cu degetul atat cat este posibil.
    2. Incărcare doză - Ţineţi dispozitivul cu piesa bucală inspre dumneavoastră. Culisaţi parghia (cursorul) spre in afară pană se aude un clic. Diskus este acum gata de utilizare. De fiecare dată cand parghia este impinsă inapoi, se pregăteşte o doză pentru inhalare. Acest lucru este arătat de indicatorul de doze. Nu vă jucaţi cu parghia, deoarece se pierd doze.
    3. Inhalare - ţineţi Diskusul departe de gură. Expiraţi cat de mult puteţi. Nu uitaţi, nu expiraţi niciodată in Diskus.
    4. Puneţi piesa bucală intre buze. Inspiraţi adanc prin Diskus, nu prin nas. Indepărtaţi Diskusul de gură. Tineţi-vă respiraţia timp de aproximativ 10 secunde sau atat timp cat puteţi. Apoi expiraţi incet.

Inchidere - Pentru a inchide Seretide Diskus puneţi degetul mare in locul special pentru deget şi rotiţi către dumneavoastră atat cat este posibil. Cand inchideţi Diskusul se aude un clic. Parghia revine automat la poziţia iniţială. Diskus este acum gata de reutilizare.
NU UITAŢI

  • Menţineţi Diskusul uscat.
  • Nu expiraţi niciodată in Diskus.
  • Ţineţi-l inchis cand nu e folosit.
  • Acţionaţi parghia de incărcare cand sunteţi pregătiţi să inhalaţi o doză.

Cum să utilizezi corect dispozitivul Twisthaler?

  1. Tineti flaconul in pozitie verticala, cu manerul roz in jos. Este important sa indepartati capacul cu dispozitivul in pozitie vertical, pentru a asigura incarcarea corecta a dozelor. Tineti de manerul roz si rotiti in directie inversa acelor de ceasornic pentru a indeparta capacul.
  2. Cand indepartati capacul, contoarul de doze de la baza va incepe sa numere dozele, in ordine descrescatoare, una cate una. Prin aceasta actiune, se incarca doza de medicament, care este acum pregatita pentru inhalare.
  3. Expirati profund, apoi plasati dispozitivul in dreptul gurii, cu buzele strans lipite de piesa bucala, in pozitie orizontala. Inspirati adanc si cu putere. Medicamentul este o pulbere foarte fina, asa ca nu veti simti pulberea cand veti inhala. Indepartati dispozitivul din dreptul gurii, tineti-va respiratia timp de 10 secunde sau cat de mult puteti. IMPORTANT: nu expirati in dispozitiv.
  4. Dupa ce inhalati medicamentul, este important sa stergeti piesa bucala, sa ramana uscata si imediat sa puneti la loc capacul. In acest fel, asigurati incarcarea corecta a urmatoarei doze. Capacul se insurubeaza prin rotire in sensul acelor de ceasornic si prin aparare usoara. In timpul acestei manevre veti auzi un sunet, care va confirma ca ati inchis corect si complet capacul.

Cum să utilizezi corect dispozitivul Spacer?

Se va avea in vedere un nebulizator pentru pacienţii cu dispnee supărătoare sau invalidantă in pofida tratamentului inhalator maximal.

  • Evaluaţi capacitatea pacientului şi/sau ingrijitorului de a folosi un nebulizator inainte de a prescrie folosirea acestuia şi luaţi măsurile necesare pentru accesul la echipamente, service, consiliere şi suport.
  • Permiteţi pacientului să aleagă intre masca facială şi piesa bucală, cu excepţia cazurilor in care s-a instituit un tratament medicamentos care necesită piesă bucală.
  • Continuaţi tratamentul cu aerosoli doar dacă se obţine o atenuare a simptomelor sau o imbunătăţire a capacităţii de efectuare a activităţilor zilnice, a capacităţii de efort sau a funcţiei pulmonare.

Cantitatea de medicament ce poate fi nebulizată:
• 2 ml (cc) minim – 7ml(cc) maxim

Soluţii care pot fi nebulizate (la adult)
• Salbutamol soluţie: 5 mg
• Fluticazonă propionat nebule:
o 0,5 mg/2ml – la copil
o 2 mg/ 2ml – la adult

Un site al
SOCIETATII ROMANE DE PNEUMOLOGIE
www.srp.ro