banner


home

image image

STOP deceselor cauzate de astm!

Ziua Mondială a Astmului este marcată în întreaga lume în prima zi de marți a lunii mai. Evenimentul, organizat de către Inițiativa Globală pentru Astm (Global INitiative for Asthma – GINA), are ca obiective atragerea atenției asupra astmului, îmbunătățirea calității îngrijirii persoanelor cu această afecțiune și asigurarea tratamentului adecvat în fiecare etapă a afecțiunii.  

Sloganul din acest an este ”STOP deceselor cauzate de astm!”.

În contextul pandemiei COVID-19, Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC) și Societatea Română de Pneumologie (SRP) atrag atenția asupra cum afectează această situație excepțională în care ne aflăm persoanele care suferă de astm. 

Este extrem de important ca pacienții cu astm să evite în această perioadă complicațiile și să fie foarte responsabili în ceea ce privește tratamentul. Îi rog să nu își întrerupă terapia. Și mă refer atât la medicația inhalatoare care cuprinde și corticoizi inhalatori, cât și la agenții biologici. Întreruperea tratamentului duce frecvent la agravarea astmului, ceea ce poate pune în pericol viața pacientului. Conceptul de prevenire a complicațiilor are acum o nouă dimensiune. Devine evident pentru tot mai multă lume ce înseamnă terapie intensivă și ventilație asistată.” spune prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, președintele Societății Române de Pneumologie. 

Mesajul video integral al prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, cu ocazia Zilei Mondiale a Astmului: 

“Este esențial ca pacientul astmatic să respecte tratamentul întocmai cu indicațiile medicului de specialitate, în conformitate cu faza bolii. Aceasta este singura cale de a evita exacerbările și de a obține controlul bolii. Astmul beneficiază astăzi de tratamente complexe, administrate cu ajutorul variatelor dispozitive inhalatorii, asigurând reducerea inflamației și spasmului bronșic, dar și de terapii biologice, care pot controla simptomele bolii, astfel încât chiar și persoanele cu forme severe să ducă o viață cât mai apropiată de normal. Imunoterapia cu vaccinuri alergenice rămâne o altă metodă terapeutică rezervată unor cazuri de astm alergic, în special în populația pediatrică.” spune conf. dr. Roxana Bumbăcea, președintele Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică. 

Mesajul video integral al conf. dr. Roxana Bumbăcea, cu ocazia Zilei Mondiale a Astmului: 

Contextul pandemic a scos în evidență impactul bolilor respiratorii în general, a astmului bronșic în particular, ca o importantă problemă de sănătate publică, problemă care necesită supraveghere și evaluare continue. Datele epidemiologice arată în continuare o creștere importantă a numărului de pacienți, în condițiile expunerii la factorii de mediu – poluare, alergeni - sau sociali – fumatul, ceea ce determină o presiune tot mai mare asupra sistemelor de sănătate. 

Un dialog continuu cu pacienții este important și din acest punct de vedere, atât SRAIC, cât și SRP consideră că migrarea spre digital a comunicării medicale cu pacienții devine o prioritate. În acest fel, simptomele pacienților vor fi identificate la timp și îndrumările medicilor vor fi posibile fără ca pacienții să fie nevoiți să iasă din casă.

De altfel, specialiștii SRP au pregătit mesaje video pentru pacienții cu astm:

Astmul în 2020 - între o schimbare majoră de paradigmă și recomandările în contexul pandemiei – prof. dr. Florin Mihălțan, președintele Secțiunii de Somnologie și Ventilație Noninvazivă din cadrul SRP 
SRP și Ziua Mondială a Astmului. Peste 14 ani de tradiție în campaniile de educație – prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, președintele Societății Române de Pneumologie.
Astmul la copii și Astmul sever – prof. dr. Roxana Nemeș, președintele viitor al Societății Române de Pneumologie 
- Astmul în contextul COVID-19 - conf. dr. Claudia Toma, Directorul Școlii SRP 
 Pacienții întreabă, noi răspundem 

Mesajele reprezentanților SRAIC le găsiți aici: www.sraic.eu

Despre GINA

(Global Initiative for Asthma)

Comitetul de experți GINA a publicat recent RAPORTUL GINA 2020. În acest moment, GINA nu mai este doar un ghid, ci o strategie bazată pe dovezi care integrează atât aspecte teoretice, cât și aspecte practice privind translatarea evidențelor în practica clinică de zi cu zi. Ghidul întărește faptul că recomandările făcute în ediția anterioară, din anul 2019, reprezintă cea mai importantă schimbare în managementul astmului din ultimii 30 de ani. Noua strategie pentru reducerea riscului de exacerbări severe, aplicată la nivel populațional, are un impact comparabil cu introducerea antihipertensivelor sau a statinelor în tratamentul pacienților cu afecțiuni cardiovasculare.

picture

Un site al
SOCIETATII ROMANE DE PNEUMOLOGIE
www.srp.ro